Профспілки та роботодавці Києва заявляють про готовність вивести людей на протести в річницю Революції гідності.

В інформаційному агентстві «УНІАН» 12 листопада 2014 року відбулася прес-конференція в якій взяли участь Голова Ради Федерації роботодавців м. Києва Андрій Антонюк та Голова Київської міської ради профспілок Валентин Мельник .

Під час прес-конференції представники Федерації роботодавців м. Києва та Київської міської ради профспілок озвучили основні проблемні питання, які турбують київські підприємства, трудові колективи, киян і які нажаль не хоче помічати ні Київрада, ні Київська міська державна адміністрація, ні Кабінет міністрів України. На думку роботодавців та профспілок не вирішення найближчим часом цих проблем призведе до неминучого колапсу, закриттю підприємств, масового безробіття та припинення нормальної життєдіяльності м. Києва.

Однією з причин такого незадовільного стану в м. Києві на думку Федерації роботодавців м. Києва та Київської міської ради профспілок є необдумані рішення і кроки влади, як КМУ, ВРУ, Київради так і КМДА, які ще більше погіршують становище київських підприємств та працюючих людей:

  1. Збільшення адміністративного тиску на бізнес;

  2. Перевірки бізнесу податковою, наприклад кількість перевірок бізнесу в масштабах країни за 9 місяців 2014 року в порівнянні з 2013 роком зменшилася на 20% бо вже майже не має кого перевіряти, але при цьому сума накладених штрафів тільки податковою збільшилася в 2 рази, в 2013 р. було 1,2 млрд. за 9 місяців а у 2014 р. 2,4 млрд. за 9 місяців;

Ще один приклад це рішення Київради від 03.07.2014 р. «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Києва», яким передбачається збільшення нормативної грошової оцінки землі в 1,5 - 2 рази, в деяких зонах в 4 – 5 раз.

«Це все негативно відобразиться на діяльності київських підприємств, це дуже велике навантаження і це зробить нашу продукцію більш дорогою і менш конкурентною, що призведе до зменшення обсягів виробництва, часткового закриття підприємств та скорочення робочих місць» - заявив А. Антонюк, Голова Ради Федерації роботодавців м. Києва.

Також уже протягом багатьох років в м. Києві не вирішене питання встановлення мінімальної ставки оренди землі відповідно до вимог Податкового кодексу на рівні не менше 3% . Рішення прийняте 28 лютого 2013 р. Київською міською радою №89/9146 «Про збільшення розміру річної орендної плати за землю відповідно до вимог Податкового кодексу України» пов’язане з шаленою корупцією, бо воно вибірково було застосоване до майже 1500 київських підприємств, яких зобов’язували платити збільшену в рази орендну ставку за землю, а велика кількість компаній завдяки формальним листам та напевно хабарів не ввійшли в список підприємств, які мають платити збільшену орендну плату за землю в м. Києві.
«Навіть , якщо ти маєш бажання заплатити місту більшу плату то оформити або переоформити договір оренди на землю в м. Києві дуже складно: довго, велика кількість довідок, хабарі в десятки та сотні тисяч доларів. Кошти з оренди землі замість міського бюджету і далі продовжують осідати в кишенях корупціонерів» - виступаючи на прес - конференції заявив А. Антонюк, Голова Ради Федерації роботодавців м. Києва.

Ще однією причиною погіршення ситуації на столичних підприємствах є заборгованість розпорядників бюджетних коштів перед київськими підприємствами:

Київська влада звинувачує в цьому Державне казначейство і КМУ у відсутності коштів. КМУ звинувачує київську владу. І на жаль, так по колу все продовжується далі.


Проблема не вирішується , на підприємствах заборгованість по заробітній платі, невиплата кредитів, вимушені зупинки, скорочення, порушені кримінальні справи проти керівників, знищуються унікальні підприємства на яких працюють тисячі киян.

Учасники прес – конференції констатували, що корупція нікуди не зникла. Деякі підприємства з надуманих причин зупиняють пожежники, екологія, інші контролюючі органи, а КМУ цього не хоче помічати. В судах правду і справедливість шукати марно. Майже всі чиновники та контролери хочуть тільки хабарів, при цьому Уряд розповідає про реформи, дерегуляцію – а ми бачимо, що це все профанація та пусті гучномовні політичні обіцянки.

Київські роботодавці та профспілки зазначили, що невиконання дохідної частини бюджету міста в 2014р. призвело до катастрофічного недофінансування медичних закладів, освіти, дошкільних навчальних закладів, невиплати соціальних виплат людям, збільшення дефіциту бюджету м. Києва. Ситуація в Києві критично погіршується.

Учасники прес – конференції звернули увагу, що у м. Києві зростає невиплата заробітної плати на підприємствах різних форм власності. Особливо стрімко зростає заборгованість з виплати заробітної плати на комунальних підприємствах міста. Зокрема в КП «Київпастранс», за серпень – жовтень, є велика заборгованість по виплаті заробітної плати, також є заборгованість по виплаті медичним працівникам, вчителям. При тому, що КП «Київпастранс» щороку приносить місту шалені збитки, там як і раніше процвітає корупція і тіньові схеми не має чіткої і зрозумілої позиції керівництва міста як навести лад в даному комунальному підприємстві. КП «Київпастранс» завдав своєю діяльністю в 2013 р. міському бюджету збитків на суму 385 млн. грн. При цьому, це єдиний перевізник, якому була надана компенсація з міського бюджету на суму 259 млн. грн. за пільгові перевезення пасажирів. Такі фінансові результати діяльності КП «Київпастрансу» свідчать про те, що це комунальне підприємство потребує ретельної перевірки господарської діяльності за останні три роки. При цьому КП «Київпастранс» продовжує витісняти приватних перевізників, які працюють на власних автобусах, створюють робочі місця, сплачують податки, перевозять пільговиків при цьому нічого не отримують з міського бюджету. Тариф 3 грн. при вартості палива 16 грн./л. є збитковим для маршрутних перевізників, влада не чує перевізників, київські перевізники скоро просто вимушені будуть зупинитися, що призведе до транспортного колапсу в м. Києві.

Також, учасники прес – конференції зазначили, що київські підприємства не можуть виграти жоден тендер, тендерні умови чиновники пишуть під посередників, які дають хабарі. Причина – недосконале законодавство щодо державних закупівель, виправити ситуацію може Уряд або ВРУ.
Кожна гривня витрачена на придбання київських товарів, ефективне використання коштів від державних закупівель це робота і заробітна плата киянам, а міському бюджету додаткові надходження.

Також, однією з важливих проблем, в цей важкий час коли Україна опинилася у великій енергетичній залежності, підприємці Києва стверджують, що навіть реалізація інноваційних та енергозберігаючих проектів в Києві є дуже ускладненою, тут заважають штучні перепони, довідки, хабарі. Навіть замінити систему опалення або котел на більш економний і ефективний в Києві це проблема.
«Київ на межі колапсу і є реальна загроза зупинення нормального забезпечення життєдіяльності м. Києва. Київські підприємства і поки що працюючі трудові колективи доведені до відчаю, є загрози закриття підприємств, вимушеного звільнення з роботи десятків тисяч людей, різка інфляція гривні і зростання вартості товарів першої необхідності ставить киян, як жителів мегаполісу на межу виживання, люди вже на межі зриву і що буде далі ніхто не знає» - заявив А. Антонюк, Голова Ради Федерації роботодавців м. Києва.



Голова Київської міської ради профспілок Мельник Валентин Петрович виступаючи на прес – конференції розповів про сумну правду та настрої, які панують в трудових колективах м. Києва, про зростання заборгованості по виплаті заробітної плати на столичних підприємствах усіх форм власності, про значне зниження купівельної спроможності киян. Валентин Мельник констатував, що всі проблеми в м. Києві на жаль перекладаються на плечі людини праці. «Дуже прикро, що всі помилки і бездіяльність влади списуються на війну, але вже досить балачок і обіцянок з боку влади всіх рівнів. Ми закликаємо владу всіх рівнів почути людей і налагодити соціальний діалог і дієву співпрацю з киянами, роботодавцями і трудовими колективами» - заявив В. Мельник Голова Київської міської ради профспілок.

Також, В. Мельник звернув увагу на проблему вилучення з бюджету м. Києва 50% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), що в свою чергу призвело до зростання заборгованості перед київськими підприємствами за товари та надані послуги, до заборгованості по заробітній платі киянам, до недофінансування медицини, дошкільних навчальних закладів, шкіл і т. д.


Завершуючи свій виступ В. Мельник нагадав про акцію профспілок, яка була в жовтні 2014 року і констатував факт, що ні Прем’єр – міністр України А. Яценюк, ні інші члени Кабінету міністрів так і не почули простих трудових людей, і на жаль не знайшли часу для зустрічі з представниками профспілок.

Учасники прес – конференції, зазначили, що на жаль, ми бачимо останнім часом, що політики займаються політиканством, а не державною політикою, влада всіх рівнів не може або не хоче виконувати свої прямі функції, через це занепадає економіка, а українці стають біднішими. Всі прорахунки влади, помилки та бездіяльність, на жаль, прикриваються війною.

«Хоча ми бачимо, що у 2014р. як і у 2013 р. дохідна частина бюджету м. Києва не виконується, а бюджетна діра зростає, збільшуються борги міста перед підприємствами, людьми (виплата з/п, соціальні виплати) . Яка тут причина і яка влада винна людям не зрозуміло. Може причиною є те, що дійсно 50% ПДФО з бюджету м. Києва перераховується до Державного бюджету, а потім на розсуд Уряду у вигляді субвенцій частково повертається киянам. Може причиною незадовільного стану справ в столиці є розкрадання бюджетних коштів Києва через збиткові комунальні підприємства такі як КП «Київпастранс», може причиною є неможливість навести лад з прозорою орендою землі та комунального майна міста, може знову в місті неефективне управління і винувата в цьому Київрада, КМДА, може попередники ?» - заявив А. Антонюк, Голова Ради Федерації роботодавців м. Києва.

Що буде з бюджетом м. Києва у 2015 р. коли КМУ говорить, що потрібно залишити в Києві лише 25% ПДФО? Хто і з яких коштів заплатить за обслуговування зовнішніх запозичень міста за останні 10 років пік виплат яких припадає на 2015 р., а сума виплат по зовнішнім боргам міста майже рівна сумі всієї дохідної частини бюджету м . Києва ?
Може в цій ситуації винен КМУ, може політики?

Учасники прес – конференції заявили, що жодних дієвих реформ від Уряду в 2014 р. не було, були тільки політичні лозунги і профанація.
Так звана дерегуляція про яку багато говорив Уряд не відбулася, бізнесу відмінили печатки, але повірте що основні проблеми бізнесу не в цьому.
Учасники прес – конференції звернули увагу, на дивну та популістську позицію Уряду та місцевої влади, які нібито з одного боку хочуть щоб бізнес нормально працював і платив податки, а з іншого боку роблять умови ведення господарської діяльності в Україні неможливими, стимулюють корупцію, ускладнюють отримання будь – яких документів погоджувати які потрібно місяцями і за кожен наступний крок потрібно давати хабар. Нам не зрозуміло чому контролюючі органи і суди далі продовжують знущатися над бізнесом і продовжують вимагати хабарі.

Підводячи підсумки, учасники прес – конференції заявили: «Ми вимагаємо розпочати найближчим часом діалог і співпрацю київських роботодавців, профспілок, КМДА, Київради, КМУ і АП до розгляду бюджету м. Києва на 2015 р. (з 25% ПДФО, з 50% ПДФО чи з 100% ПДФО) та державного бюджету України на 2015 р. для того, щоб врахувати інтереси киян та забезпечити нормальне функціонування м. Києва як столиці України у 2015р. Для недопущення колапсу в м. Києві терміново спільними зусиллями потрібно:

  1. Провести спільний публічний аналіз основних проблем київських підприємств, підприємців і трудових колективів;
  2. Визначити спільно хто і як може ці проблеми вирішити (Київрада, КМДА, КМУ, ВРУ, АП);
  3. Розпочати спільне публічне викорінення корупційних схем в КМДА, Київраді, Міністерствах та інших державних відомствах;
  4. Зменшити зайві витрати бюджету м. Києва (доля збиткових комунальних підприємств, корупційна складова в державних закупівлях);
  5. Знайти джерела додаткових надходжень до бюджету м. Києва (реєстр земельних ділянок і комунального майна м. Києва, впорядкування оренди землі і комунального майна, спрощення процедур оформлення оренди землі та комунального майна, без бюрократичних перепон, хабарів);
  6. Прозорі тендерні закупівлі і наданні преференцій продукції київських підприємств;
  7. Розглянути можливість перегляду попередніх рішень Київради, КМУ, ВРУ;
  8. Забезпечити спільний розгляд бюджету м. Києва та бюджету України на 2015 р. з урахуванням інтересів киян, київських підприємств, працівників із забезпеченням нормальної життєдіяльності м. Києва як столиці України (залишити в бюджеті м. Києва 100% київського ПДФО)».

«Хочу наголосити, київські роботодавці, київські профспілки, київська влада та КМУ вимушені найближчим часом налагодити ефективну співпрацю та об’єднати спільні зусилля заради забезпечення належних умов розвитку підприємств та підприємництва, високого рівня життя киян, належним чином оплаченої праці та відпочинку киян. Адже, коли належним чином працює столична економіка, функціонують київські підприємства, працюють підприємці, наймані працівники - кияни отримують гідну заробітну плату, міський бюджет отримує відповідні надходження у вигляді податків та відрахувань із заробітної плати, саме при такій ситуації може ефективно розвиватися місто, бізнес, а кияни можуть забезпечити собі гідний європейської столиці рівень життя. Якщо тільки з будь – яких причин порушується цей баланс, то на жаль ситуація в місті кардинально змінюється в гіршу сторону для всіх учасників – якщо з будь – яких причин закриються або перестануть працювати київські підприємства та підприємці, то на жаль величезна кількість киян втратить робочі місця, що в свою чергу припинить надходження до міського та державного бюджетів податкових та інших відрахувань від діяльності роботодавців і відрахувань із заробітної плати працівників – тобто, якщо роботодавці та підприємці втратять бізнес,а відповідно кияни втратять роботу, то міський та державний бюджети не тільки втратять відповідні надходження, а й отримають величезні збитки та збільшення витратної частини бюджетів всіх рівнів, адже ті кияни, які з будь – яких причин втратять роботу звернуться до київського міського центру зайнятості за наданням допомоги по безробіттю, що в свою чергу ще більше збільшить бюджетний дефіцит в м. Києві» - заявив А. Антонюк Голова Ради Федерації роботодавців м. Києва.

«Ми, київські роботодавці та профспілки звернулися до Київського міського голови В. Кличка, секретаря Київради Резнікова О.Ю., Прем’єр – міністра України Яценюка А.П. з вимогою терміново розпочати діалог та співпрацю київських роботодавців, профспілок та представників влади для запобігання виникнення будь – якого колапсу у м. Києві, закриття підприємств та скорочення робочих місць. Кияни та влада мають спільно попрацювати над існуючими проблемами і врахувати інтереси киян та забезпечити нормальне функціонування м. Києва як столиці України у 2015р. Якщо найближчим часом київська влада та КМУ не почує київських роботодавців, трудові колективи та працюючих киян, ми з десятками тисяч людей вимушені будемо вийти на вулиці м. Києва і відстоювати свої законні права» - заявили представники Федерації роботодавців м. Києва та Київської міської ради профспілок.

Уніан: В Києві існує загроза зупинення підприємств, невиплата зарплат, масове зростання безробіття

Одноразове добровільне декларування




Календар подій

Квітень 2024
Пн В Ср Ч Пт Сб Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5