Процес донарахування штрафних санкцій та збільшеної орендної плати за землю без внесення відповідних змін до договорів оренди землі ПРИПИНЕНИЙ

В Залі засідань ПАТ «Київметробуд» 10 жовтня 2013 року відбулося розширене засідання Правління Київської міської організації роботодавців, в якому взяли участь київські підприємці та роботодавці, а також Голова Робочої групи Київради з контролю розробки нормативної грошової оцінки земель міста Києва, депутат Київської міської ради Олена Овраменко, представник Департаменту промисловості та розвитку підприємництва Київської міської державної адміністрації  Валерій Кержаков та Голова Київської обласної колегії адвокатів Вадим Хабібуллін.
На розширеному засіданні Правління Київської міської організації роботодавців розглядалися наступні питання порядку денного:

  1. Про збільшення орендної плати за землю (відповідно до прийнятого 28 лютого 2013 р. Київською міською радою рішення №89/9146 «Про збільшення розміру річної орендної плати за землю відповідно до вимог Податкового кодексу України») та плану дій Київської міської організації роботодавців, спрямованих на захист прав та законних інтересів київських підприємств.
  2. Щодо участі уповноваженого представника Київської міської організації роботодавців у здійсненні державного нагляду (контролю) у відповідній сфері господарської діяльності (відповідно до ст. 21 Закону України «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності»).
  3. Презентація офіційного інтернет-сайту Київської міської організації роботодавців (http://kmor.kiev.ua/). 
  4. Представлення підприємств — нових членів КМОР.

Голова правління Київської міської організації роботодавців Андрій Антонюк повідомив присутнім, що до КМОР звернулися підприємства – члени Київської міської організації роботодавців з проханням вжити дієвих заходів щодо загрозливої ситуації, яка виникла для майже півтори тисячі київських підприємств після прийняття 28 лютого 2013 року Київською міською радою рішення №89/9146 «Про збільшення розміру річної орендної плати за землю відповідно до вимог Податкового кодексу України» в розмірі не менше 3 відсотків. Внаслідок цього Рішення Київради щорічне фінансове навантаження для столичних роботодавців може збільшитись орієнтовно на 250 млн. грн.  
За словами А. Антонюка, так зване «автоматичне» збільшення річної орендної плати за землю в місті Києві не відповідає вимогам чинного законодавства. Не піддаючи сумніву законність вимог положень Податкового кодексу України,Київська міська організація роботодавців вважає, що процедура внесення змін до договорів оренди землі має відбуватись відповідно до вимог чинного законодавства України. Адже внесення змін до договорів оренди земельних ділянок потребує згоди на такі зміни орендаря, якщо таке передбачено договором. Крім того, вимоги Податкового кодексу не можуть мати зворотної дії в часі, що закріплено в ст. 58 Конституції України та ст. 5 Цивільного кодексу України.

Голова правління КМОР А. Антонюк зазначив, що деякі київські підприємства подали відповідні позови до Окружного адміністративного суду м. Києва про визнання протиправним та скасування Рішення Київської міської ради №89/9146 від 28 лютого 2013 року. Він повідомив, що КМОР та Федерація роботодавців України здійснюють ряд дій та заходів, спрямованих на правовий захист прав та законних інтересів орендарів землі, і не тільки членів Федерації роботодавців України та Київської міської організації роботодавців.

Зокрема, 12 вересня 2013 року Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ підписав Постанову Президії Ради ФРУ №1.4 «Про  роботу Федерації роботодавців України щодо врегулювання проблемних питань орендної плати за землю», відповідно до якої Федерація роботодавців України підтримала звернення:
- до Кабінету Міністрів України щодо безумовного дотримання вимог чинного законодавства під час перегляду розміру орендної плати за землю, прискорення розробки та прийняття нової редакції Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок;
- до Міністерства доходів та зборів України щодо надання узагальнюючої податкової консультації стосовно питання сплати орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, якщо рішенням місцевої ради змінено розмір орендної плати.

Голова правління КМОР А. Антонюк проінформував присутніх, що в результаті проробленої роботи, 03 жовтня 2013 року був отриманий лист № 12217/6/99-95-25-50-09-15-01, підписаний Заступником Міністра доходів і зборів України А. Ігнатовим, в якому зазначено, що «зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку». За словами А. Антонюка, дана позиція Міндоходів України є спільною перемогою Федерації роботодавців України, Київської міської організації роботодавців та орендарів землі, адже після цього офіційного роз’яснення Міністерства доходів і зборів України, орендарі землі отримали міцний юридичний фундамент для захисту своїх законних прав та інтересів.
Підводячи попередні підсумки по даному питанню, А. Антонюк зазначив:
1. Процес донарахування збільшеної орендної плати за земельні ділянки та штрафних санкцій без внесення відповідних змін до договорів оренди землі ПРИПИНЕНИЙ;
2. Тим не менше, перед київськими роботодавцями та підприємцями стоять відкриті питання: ст. 288 Податкового кодексу України, відповідно до якої мінімальний річний розмір орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності для всіх категорій земель, крім сільськогосподарського призначення, не може бути меншим трикратного розміру земельного податку, тобто не менше 3% та не більше 12% нормативної грошової оцінки земельних ділянок — на жаль, є законною. Більше того, цілком вірогідно, що органи Прокуратури України в інтересах держави будуть звертатися до суду з вимогою ПРИМУСОВОГО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ДОГОВОРІВ ОРЕНДИ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК.
3. Ще більшою проблемою для столичних промисловців та підприємців є можливість ЗБІЛЬШЕННЯ НОРМАТИВНОЇ ГРОШОВОЇ ОЦІНКИ ЗЕМЛІ В М. КИЄВІ, яка може в рази збільшити розмір орендної плати за землю, навіть при мінімальних 3%.
4. Наступним суттєвим ризиком для київських підприємств може бути ЗБІЛЬШЕННЯ ВІДСОТКОВОЇ СТАВКИ ВІД 3% ДО 12% за оренду земельних ділянок в столиці України. Як показує сьогоднішня практика, в різних регіонах України є непоодинокими випадки, коли органи державної влади та місцевого самоврядування довільно встановлюють розмір орендної плати за землю в одному і тому ж населеному пункті, на одній і тій же вулиці від 3 до 12 відсотків за оренду землі.

Голова правління КМОР А. Антонюк наголосив, що саме для уникнення вищеперерахованих суттєвих ризиків та негативних наслідків для членів КМОР – орендарів землі, налагоджена системна робота з Головою Робочої групи Київради з контролю розробки нормативної грошової оцінки земель міста Києва, депутатом Київської міської ради Оленою Овраменко, яка взяла участь у розширеному засіданні Правління Київської міської організації роботодавців.


За словами О. Овраменко, вона підтримує керівництво Київської міської організації роботодавців в намаганні відстояти законні права та інтереси промисловців і підприємців – орендарів землі. О. Овраменко повідомила, що вона, разом з іншими депутатами Київради ініціювала створення Робочої групи Київради з контролю розробки нормативної грошової оцінки земель міста Києва з метою унеможливити необґрунтоване збільшення нормативної грошової оцінки землі, що може призвести до значного фінансового навантаження на промисловий комплекс столиці.
Також О. Овраменко запросила Голову правління КМОР А. Антонюка взяти участь в роботі Робочої групи Київради з контролю розробки нормативної грошової оцінки земель міста Києва. За її словами, наступне засідання Робочої групи відбудеться 14 жовтня 2013 року в приміщенні Київської міської ради, на якому розглядатимуться наступні питання:
1. Інформація щодо стану виконання робіт по проведенню нормативної грошової оцінки земель м. Києва;   
2. Аналіз розмірів орендної плати за земельні ділянки у відсотках від нормативної грошової оцінки в залежності від видів економічної діяльності;
3. Правовий порядок внесення змін до договорів оренди відносно ставок, з метою приведення їх до вимог Податкового кодексу України.
Від імені Правління КМОР А. Антонюк подякував О. Овраменко за участь в розширеному засіданні Правління Київської міської організації роботодавців та висловив сподівання про ефективну співпрацю КМОР та депутатського корпусу Київради в питаннях захисту прав та інтересів орендарів землі.   

Одноразове добровільне декларування




Календар подій

Березень 2024
Пн В Ср Ч Пт Сб Н
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31