Втрати суб'єктів господарювання внаслідок неправомірного збільшення орендної плати за землю можуть перевищити 1 млрд. грн.

Федерація роботодавців України закликає місцеві органи влади утриматись від автоматичного збільшення орендної плати за землю. За оцінками ФРУ, сума необґрунтованих втрат суб’єктів господарювання через підвищення орендних ставок земель може перевищити 1 млрд. грн. за рік. Про ситуацію та ризики, що є наслідком неправомірного збільшення річної орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності без згоди орендарів розповіли учасники прес-конференції, що відбулась в ІА “УНІАН” 29 серпня.

Нагадаємо, що з набранням чинності Податковим кодексом з січня 2011 року, відповідно до ст. 288, мінімальний річний розмір орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності був встановлений на рівні не менше 3% нормативної грошової оцінки землі. Максимальна ж межа орендної плати була визначена на рівні 12%. Органи місцевого самоврядування, посилаючись на цю статтю, приймають відповідні рішення про одностороннє внесення змін до договорів оренди земельних ділянок та зобов’язують суб’єктів господарювання сплачувати новий розмір орендної плати по чинних договорах.

“Такі дії з боку органів місцевої влади є неправомірними”, – наголосив в ході прес-конференції один з її учасників, Голова Київської обласної колегії адвокатів Вадим Хабібуллін. При цьому, він підкреслив, що порушення прав суб’єктів господарювання підтверджується роз’ясненнями як Вищого адміністративного суду України, так і навіть Міністерства доходів і зборів України. Обидва зазначені органи вважають можливим застосовувати нові ставки тільки після внесення відповідних змін до договорів оренди землі.

Ще один з учасників прес-конференції, Голова правління Київської міської організації роботодавців Андрій Антонюк зазначив, що тільки в столиці у разі підвищення розмірів орендної плати до запропонованого Київрадою рівня (рішення від 28 лютого №89/9146) для майже півтори тисячі підприємств щорічне фіскальне навантаження може збільшитись орієнтовно на 250-300 млн. грн.

Окреме занепокоєння, яке також було озвучено учасниками під час зазначеної прес-конференції, викликає і той факт, що чимала кількість органів самоврядування досить вільно використовує розбіг між мінімальним та максимальним розміром орендної плати, наполягаючи на встановленні саме максимальної ставки для суб’єктів господарювання різних галузей економіки. Як зазначив заступник Голови Ради ФРУ Дмитро Олійник, найголовніше, що це відбувається без будь-якого економічного обґрунтування таких дій. “Наприклад, в одному з районів Сумської області райдержадміністрація своїм рішенням, в односторонньому порядку встановила для одного з підприємств енергетичної галузі збільшений розмір орендної плати за землю на рівні 12% нормативно-грошової оцінки. При цьому ще й сама нормативно-грошова оцінка була збільшена втричі. Тобто, підприємство роками сплачувало 16 тисяч грн., тепер має сплачувати майже 600 тисяч гривень щорічно”, - навів такий приклад Дмитро Олійник.

В Федерації роботодавців України попереджають, що зазначена ситуація може мати серйозні соціально-економічні наслідки. Адже багаторазове збільшення орендної плати за землю веде до зростання фіскального навантаження на бізнес, вимивання обігових коштів. В ФРУ зауважують, що орендарі землі – це передусім виробничі, будівельні, комунальні підприємства та підприємства теплокомуненерго. Тобто підприємства, які створюють реальні робочі місця, наповнюють бюджети усіх рівнів та підтримують життєдіяльність країни. То ж несправедливе збільшення фіскального навантаження на них може призвести не тільки до скорочення робочих місць, але й до ще більш негативних наслідків, у тому числі пов’язаних із нормальним функціонуванням інфраструктури – резюмують в ФРУ.

Участь у прес-конференції взяли заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник, Голова правління Київської міської організації роботодавців Андрій Антонюк; Голова Київської обласної колегії адвокатів Вадим Хабібуллін, а також безпосередньо самі орендарі землі - віце-президент ПАТ “КСК Чексіл” Дмитро Попов та генеральний директор ПАТ “Іскра” Мирон Костів.

Першоджерело

Одноразове добровільне декларування




Календар подій

Березень 2024
Пн В Ср Ч Пт Сб Н
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31