Столичні роботодавці оскаржать рішення Київради про збільшення орендної плати за землю

Майже для півтори тисячі київських підприємств щорічне фінансове навантаження може збільшитись орієнтовно на 250 млн. грн. внаслідок прийняття 28 лютого цього року Київською міською радою рішення №89/9146 про збільшення розміру річної орендної плати за землю відповідно до вимог Податкового кодексу.

До Федерації роботодавців України звернулась Київська міська організація роботодавців (КМОР) з проханням допомогти врегулювати ситуацію, що склалась з необґрунтованим підняттям місцевою владою орендної плати за землю, без попереднього узгодження цього питання з підприємцями-орендарями. В ФРУ наголошують, що прийняття рішення про збільшення навантаження на легальний бізнес, який створює робочі місця і сплачує податки, повинно попередньо узгоджуватись з реальною ситуацією в економіці.
 
Вимога про збільшення річної орендної плати за землю без згоди орендарів земельних ділянок у столиці є протиправною – коментують ситуацію в Київській міській організації роботодавців. В КМОР також зауважують, що встановлення мінімального розміру орендної плати на рівні 3-х відсотків  може застосовуватись тільки у разі укладення нового договору оренди, після дати прийняття Податкового кодексу або внесення змін до чинного договору. Замість цього, як зазначають в Федерації роботодавців України, непоодинокими стають випадки,  коли податкові органи ще до внесення змін до чинних договорів оренди, вже нараховують новий  розмір орендної плати, вимагають подання скоригованої звітності або проводять відповідні перевірки, складають акти та виносять податкові повідомлення – рішення.
 
Наразі Київською міською організацією роботодавців разом з юридичними командами київських підприємств, за участі відомого адвоката та правозахисника Вадима Хабібулліна, ініційовано ряд кроків спрямованих на захист прав та законних інтересів київських підприємств. Так, вже подано відповідні позови (http://reyestr.court.gov.ua/Review/32987925) до Окружного адміністративного суду м. Києва про визнання протиправним та скасування Рішення Київської міської ради № 89/9146 від  28 лютого 2013 року.
 
Не піддаючи сумніву законність вимог положень Податкового кодексу України, в Федерації роботодавців України вважають, що процедура внесення змін до договорів оренди має відбуватись відповідно до вимог законодавства. Адже внесення змін до договорів оренди земельних ділянок потребує згоди на такі зміни орендаря, якщо таке передбачено договором. Крім того, вимоги Податкового кодексу не можуть мати зворотної дії в часі, що закріплено в ст. 58 Конституції України та ст. 5 Цивільного кодексу – наголошують в ФРУ.
 
Федерація роботодавців України наразі проводить моніторинг прийняття та практики реалізації подібних рішень в інших регіонах. Відповідні звернення вже направлені до всіх органів місцевого самоврядування та виконавчої влади.

Одноразове добровільне декларування




Календар подій

Квітень 2024
Пн В Ср Ч Пт Сб Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5