Представники КМДА перевірили хід виконання санітарно-екологічної програми «Відходи виробництва та споживання - у господарський обіг!»

Стан санітарної очистки столиці викликає справедливу критику як з боку громадськості, так і з боку керівництва КМДА. Для з’ясування причин, що призвели до сучасного незадовільного стану речей, 11 серпня 2011 року було перевірено підприємство «Київміськвторресурси», на території якого відбулася нарада, присвячена стану виконання санітарно-екологічної програми Київської міської державної адміністрації «Відходи виробництва та споживання - у господарський обіг!», в якій взяли участь Начальник Головного Управління промислової, науково-технічної та інноваційної політики КМДА О. Дудко, Голова правління Київської міської організації роботодавців І. Голодівський, Заступник Голови Дніпровської РДА В. Муренко, Заступник Голови Громадської ради при КМДА А. Антонюк, директор підприємства «Київміськвторресурси» О. Малахова-Чуднер, Віце-президент Асоціації «Екопульс» І. Завірюхін.


Учасники наради акцентували увагу на тому, що в Україні протягом останнього часу продовжується прогресуюче накопичення відходів як у промисловому, так і в побутовому секторах. Не є виключенням і місто Київ. Розрив між прогресуючим накопиченням відходів і заходами, спрямованими на запобігання їх утворенню, загрожує не тільки поглибленням екологічної кризи, а й загостренням соціально-економічної ситуації в цілому. Звідси — необхідність подальшого удосконалення та розвитку з урахуванням вітчизняного та світового досвіду всієї правової, нормативно-методичної та економічної системи поводження з відходами.
Зокрема, Начальник Головного Управління промислової, науково-технічної та інноваційної політики КМДА Олександр Дудко зазначив, що проблема поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) має розглядатися як один з визначальних факторів екологічної безпеки столиці. За його словами, існуючу проблему з ТПВ необхідно вирішувати з урахуванням досвіду інших держав у цій сфері, враховуючи при цьому забезпечення екологічної безпеки, а також маючи на увазі, що відходи — це, по суті, дешеві вторинні ресурси. Нині в європейських країнах установилася чітка тенденція: якомога менше захоронювати відходи на полігонах (звалищах), чи їх спалювати, а розвивати потужності по комплексній переробці ТПВ і максимально використовувати вторинні ресурси, залучаючи їх у виробничий обіг, тобто здійснювати виробництво продукції із цих ресурсів.
Олександр Дудко відзначив не тільки наявні недоліки, але й деякий позитивний досвід підприємства «Київміськвторресурси», яке з 2004 року реалізовує санітарно-екологічну програму КМДА «Відходи виробництва та споживання - у господарський обіг!». Так, у першому півріччі 2011 року це підприємство ефективно використовувало експериментальний плазмовий реактор, за допомогою якого здійснюється екологічно безпечна переробка складних композитних та інших відходів, які раніше в Україні не перероблялись. Цей суто інноваційний метод дає можливість підприємству «Київміськвторресурси» не лише постійно отримувати альтернативні види палива — газ та електроенергію, але й ефективно виконувати замовлення контрагентів підприємства по вивезенню від них зношених шин, відпрацьованої оргтехніки, опалого листя та інших специфічних відходів. Також завдяки цьому методу життєдіяльність та виробнича сфера підприємства стали майже повністю безвідходними.

Директорка підприємства «Київміськвторресурси» О. Малахова-Чуднер зазначила, що у першому півріччі 2011 року, незважаючи на серйозні труднощі, підприємством були здійснені наступні заходи:
- виготовлення скло-полімерних спеціалізованих контейнерів (об’єм – 2,5 м. куб.) для накопичення твердих побутових відходів в частині роздільного збору. Загалом було виготовлено та встановлено триста таких контейнерів;
- у квітні - травні 2011 року підприємство протягом місяця власними силами та за власні кошти виконувало роботи по прибиранню та вивезенню відходів (в тому числі зламаного гілля та опалого листя) з Парку Перемоги та з Військового шпиталю ветеранів ВВВ. Також щорічно напередодні святкування Дня Перемоги підприємство запрошує ветеранів до себе на завод для проведення урочистостей, в рамках яких відбувається спілкування ветеранів, святковий концерт за участю кращих творчих колективів столиці, а також ветерани отримують цінні подарунки;
- за рахунок експлуатації експериментального плазмового реактору відпрацьована технологія екологічно безпечної переробки складних композитних та інших відходів, які раніше в Україні не перероблялись;
- організовано обслуговування майже всіх медичних закладів столиці в частині вивезення від них відсортованих відходів із сплатою при цьому медичним закладам певних коштів за кожний зданий кілограм відсортованих відходів. Додатково підприємство забезпечує медичні заклади спецконтейнерами, а також іншими видами тари і спецінвентарем;
- розпочато обслуговування деяких учбових закладів в частині вивезення від них відсортованих відходів також із відповідною сплатою певних коштів за кожний зданий кілограм відсортованих відходів.


За результатами першого півріччя 2011 року підприємство «Київміськвторресурси» має такі показники заготівлі та переробки відходів: 43 539,356 тонн або 516 тисяч кубометрів.
Ці показники прийнятої вторсировини від населення та юридичних осіб на 9,7 відсотків перевищують показники аналогічного періоду 2010 року.
За прийняту вторсировину населенню було виплачено близько 25 мільйонів гривень готівки, що на 7,6 відсотків більше, ніж у аналогічному періоді 2010 року.
Також підприємство «Київмісьввторресурси» не зважаючи на кризу є стабільним та вагомим платником податків до держбюджету – за перше півріччя 2011 року сплачено майже 3,5 млн. гривень, що на 21,5 відсотків більше, ніж у аналогічному періоді 2010 року.
Заступник Голови Громадської ради при КМДА, Голова правління громадської організації «Нова солідарна Україна» Андрій Антонюк, виступаючи перед учасниками наради зазначив, що суттєве покращення діяльності в сфері переробки вторинних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки столиці можливе лише за умови визначення основних напрямів та вирішення основних завдань з реалізації державної та місцевої політики (у т.ч. взаємодії з органами місцевого самоврядування та державної влади у Київській області) у сфері поводження з відходами у місті Києві, що має бути визначено «Стратегією розвитку Києва до 2025 року».
За його словами, в розділі проекту Стратегії «Екологія та навколишнє середовище» мають бути передбачені конкретні заходи щодо створення умов, що сприятимуть забезпеченню повного збирання, перевезення, утилізації та захоронення побутових відходів і обмеження їх шкідливого впливу на навколишнє природне середовище та здоров’я людини, а також розширення і модернізація діючих потужностей із збирання, перероблення та захоронення ТПВ, створення ефективної системи управління у сфері поводження з відходами. В цьому контексті А. Антонюк відзначив позитивний досвід підприємства «Київміськвторресурси», яке нещодавно разом з деякими комунальними підприємствами столиці розмістило та обслуговує власні спецконтейнери в деяких паркових зонах міста (на Дніпровській Набережній, в Парку Перемоги та в Голосіївському парку).
Віце-президент Асоціації «Екопульс» І. Завірюхін у своєму слові звернув увагу на необхідність гармонійного розвитку підприємств, задіяних у сфері поводження з відходами. В умовах, коли держава не надає пільг підприємствам, що займаються заготівлею вторинної сировини, місто Київ має створити для них як найсприятливіші умови. Заготівлю вторинних ресурсів у всьому світі визнано як пріоритетний напрямок промислової і екологічної діяльності, яка поширюється в руслі енерго- і ресурсозбереження.
Київські виробничо-заготівельні підприємства мають багаторічний досвід, необхідне обладнання і досвідчений персонал для того, щоб у співпраці з підприємствами-перевізниками вичистити місто від сміття, відібрати і спрямувати на повторне використання і переробку від 60 до 70% ТПВ, що утворюється в столиці.
Ці підприємства на сьогоднішній день власними силами збирають та переробляють понад тридцять відсотків столичного сміття. Вони мають власні заготівельні мережі (пункти прийому від населення відходів як вторинної сировини), які дозволяють постійно обслуговувати значну територію столиці та забезпечують близько мільйона осіб стабільним додатковим заробітком, а також дозволяють щомісячно сплачувати більше двох мільйонів гривень податків та зборів до бюджету. Ці показники можна суттєво збільшити, якщо у плані розвитку міста буде враховано також і потреби розвитку спеціалізованих підприємств.
Учасники наради домовились в робочому порядку опрацювати пропозиції та доповнення до проекту «Стратегії розвитку Києва до 2025 року», які стосуються сфери переробки вторинних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки столиці, враховуючи позитивний досвід та напрацювання підприємства «Київміськвторресурси».

Одноразове добровільне декларування




Календар подій

Березень 2024
Пн В Ср Ч Пт Сб Н
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31