Федерація роботодавців Києва закликає не платити хабарі суддям, митникам, податківцям …

26 лютого 2014 року в приміщенні Федерації роботодавців України відбулося розширене засідання Федерації роботодавців міста Києва (ФРК) за участі керівництва Федерації роботодавців України (ФРУ) та керівників київських підприємств.

В засіданні взяли участь: Голова Федерації роботодавців міста Києва - Андрій Антонюк, заступник Голови Ради Федерації роботодавців України – Дмитро Олійник та понад 40 керівників відомих київських підприємств – столичних роботодавців (КП «Київський метрополітен», ПАТ «Київметробуд», ПАТ «Київміськбуд-2», ВАТ «Фармак», ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ», ПАТ «Оболонь» ВАТ «Будіндустрія», ПАТ «Укрпластик», ЗАТ «Фанплит», ПАТ «ОТІС», ПАТ «Київенерго», Українська будівельна конфедерація та інші).

На засіданні обговорювалися актуальні питання, зокрема:

- про наслідки політичної кризи, спаду економіки та падіння промислового виробництва для київських роботодавців;

- про політичну кризу, рецесію економіки та вплив цих факторів на українських роботодавців, про основні проблеми роботодавців України протягом 2013 року, останніх трьох місяців та протягом останнього тижня.

- про заходи ФРУ щодо налагодження повноцінної роботи та подальшого розвитку українських роботодавців ;

- про пропозиції та вимоги роботодавців щодо перших кроків та завдань нової влади та Уряду;

- про спільні ініціативи Федерації роботодавців міста Києва та Федерації роботодавцівУкраїни ;

Учасники засідання вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих героїв Євромайдану, яких наш народ назвав – Небесна Сотня.


Голова Ради Федерації роботодавців міста Києва Андрій Антонюк, розпочинаючи засідання звернувся до всіх українців: «В українського народу з'явився унікальний шанс побудувати нову країну, конкурентноспроможну економіку та створити гідні умови для життя людей.

Як ми скористаємося цим шансом залежить від кожного із нас».

Характеризуючи стан справ та основні проблеми столичних роботодавців, інтереси яких захищає та представляє ФРК Андрій Антонюк також повідомив, що на теперішній час в Києві працює майже 10 500 підприємств які є виробниками продукції, також в Києві діє понад 72 000 малих підприємств та понад 200 000 фізичних осіб – підприємців.

Саме ці підприємства та підприємці виробляють товари та надають послуги, створюють всі робочі місця в м. Києві, саме робота цих підприємств, сплата ними податків та податок на доходи фізичних осіб є найвагомішим джерелом наповнення дохідної частини загального фонду бюджету м. Києва і становить понад 75%.

Згідно даних ФРК рівень зайнятості населення м. Києва у віці 15-70 років складає 55%. Чисельність безробітного населення у віці 15- 70 років складає майже 200 000 осіб, а це майже 8%.

Проте, на жаль, за 11 місяців 2013 року вперше за 23 роки незалежності столиця України опинилася на передостанньому місці за рівнем промислового виробництва серед регіонів України. Спад промислового виробництва за 11 місяців 2013 року в м. Києві склав 10,4%. Такого спаду ніколи не було.

Станом на 1 січня 2014 року, крім мільярдів невідшкодованого ПДВ, крім мільярдів наперед стягнутих з роботодавців податків, заборгованість основних розпорядників бюджетних коштів перед київськими роботодавцями за вироблену продукцію та надані послуги складає майже 10 млдр. грн.

Це пряма заборгованість київського та державного бюджету перед столичними роботодавцями тільки за 2013 рік. Зокрема, заборгованість бюджету за спожиту електроенергію та тепло перед ПАТ «Київенерго» складає понад 4 млдр.грн., заборгованість бюджету за будівництво введеної в експлуатацію Куренівсько-Червоноармійської лінії метро перед ПАТ «Київметробуд» складає майже 0,5 млрд. грн., заборгованість бюджету за будівництво лінії швидкісного трамваю перед ПАТ «Київміськбуд-2» складає майже 15 млн.грн., і список таких підприємств, які попали в фінансову кабалу по вині чиновників на жаль, дуже великий.

Через неефективне державне керування та величезну багаторічну заборгованість бюджету, деякі з київських підприємств опинилися вже за крок від банкрутства, закриття та масового звільнення людей.

Тотальна корупції, непомірний адміністративний тиск на бізнес, податкове свавілля та мародерство, протиправне стягнення збільшеної орендної плати за землю, масове протиправне визнання угод нікчемними і т.д. і т.п. – все це основні причини та наслідки неефективного державного управління, все це причина доведення підприємств та підприємців до межі банкрутства, а людей до загрози втрати робочих місць та засобів до існування.

Події останніх трьох місяців додали і так до досить складної економічної ситуації в столиці ще цілу низку дуже непростих питань та проблем, які на сьогодні ми всі разом маємо вирішити задля збереження роботи та робочих місць, задля збереження підприємств та наповнення бюджету міста Києва.

Адже, бюджет міста Києва – це і столична медицина, і освіта, і транспорт, і пенсії, і соціальні виплати.

Згідно даних ФРК рівень зайнятості населення м. Києва у віці 15-70 років складає 55%. Чисельність безробітного населення у віці 15- 70 років складає майже 200 000 осіб, а це майже 8%. Майже 37% дорослого населення це користувачі соціальних послуг (пенсіонери, малозабезпечені, інваліди, молоді матері та інші).

Основними наповнювачами київського бюджету - є саме працюючі кияни та столичні роботодавці, які створили робочі місця та дали роботу людям.

Незважаючи на те, що столиця опинилась в центрі соціально-економічної кризи, в місті відбувалися заворушення і сутички – столичні роботодавці продовжували працювати, виробляти продукцію та надавати послуги, платити заробітні плати людям і податки місту та державі.

«Можу запевнити всіх, що незважаючи на важку ситуацію столичні роботодавці продовжували працювати, адже від багатьох з них безпосередньо залежало і залежить забезпечення життєдіяльності столиці та людей.

Хочу подякувати тим столичним роботодавцям і підприємцям, які в ці важкі та історичні три місяці не зважаючи ні на що, не піднімали ціну на вироблену продукції та надавані послуги, вчасно платили заробітну плату та підтримували людей.

Однак, протягом останнього тижня стало відомо про випадки блокування роботи невідомими особами деяких підприємств, а також напади, погрози, виникнення випадків сумніву права власності суб’єктів малого та середнього бізнесу.

Ми вважаємо, що такі випадки не повинні відбуватися!

Люди боролися за справедливість та законність, а не за самоуправство невідомих осіб та беззаконня.

Ми не маємо права починати розбудову нової європейської України з випадків мародерства та беззаконня.

Всі ми розуміємо, що так як було – вже не буде!

Країна стрімко оновлюється та змінюється.

Всі ми хочемо, що б зміни були позитивні!

Ми хочемо побудувати Європейську країну, в якій поважають права і людей і бізнесу, де закон один і закон для всіх рівний.

Ми заслуговуємо кращого життя, але кожен з нас має докласти максимум зусиль для розбудови України як справжньої Європейської держави щоб довести, що зусилля народу та смерті героїв не були марні.



Попереду нас чекає спільна велика і непроста робота в інтересах України, і працювати ми будемо чесно, віддано та прозоро. І такої ж роботи ми будемо вимагати від влади та Уряду. Іншого шляху у нас не може бути!» - заявив Голова Ради Федерації роботодавців міста Києва Андрій Антонюк.

З проблемою корупції в Україні стикаються суб’єкти господарювання всіх без виключень галузей та сегментів економіки. В залежності від виду та напрямку діяльності бізнес останніми роками був змушений віддавати на хабарі до 50% від своїх оборотів. Таку цифру оприлюднив заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник під час розширеного засідання Федерації роботодавців міста Києва.


“Ми розуміємо, що саме підприємці часто є об'єктом вимагання хабарів з боку чиновників, але коли бізнесмени відмовляться задовольняти неправомірні вимоги представників влади і вступати з ними в корупційний зговір, корупція як соціальне зло в бізнесі і у державі загалом буде переможена”, - наголосив заступник Голови Ради ФРУ Дмитро Олійник.

Як підкреслюють в Федерації роботодавців України (www.fru.org.ua),це означає, що бізнес починає перш за все із себе і перестає платити хабарі суддям, митникам, податківцям, перевіряючим органам, під час державних закупівель.

За даними експертів роботодавців, тільки за основними корупційними напрямками з легального обороту у кармани чиновників виводилось понад 160 млрд. грн. національних багатств щороку, а значить суспільство і національна економіка позбавлялися необхідних ресурсів для розвитку. А скільки підприємств в Україні взагалі щезло від надто “тісних” контактів з корумпованими чиновниками – зауважують в ФРУ.

Крім того, Федерація роботодавців України, враховуючи цікавий міжнародний досвід, і, зокрема, досвід об’єднань бізнесу інших країн вже напрацювала конкретні документи та законодавчі ініціативи, які допоможуть ліквідувати та унеможливити у майбутньому виникнення корупційних схем в Україні. В ФРУ також готові поділитись цими документами з новим Урядом, який, як мають надію в Федерації, буде професійним.

Під час засідання були озвучені пропозиції та вимоги роботодавців щодо перших кроків та завдань нової влади та Уряду.


«Часу для глибокого аналізу стану економіки України, на жаль, немає, але терміново потрібні надзвичайно оперативні, але при цьому досить продумані, зважені та прозорі кроки для побудови конкурентно-спроможної економіки та держави. Перше, чого очікує бізнес і люди - це те, що в країні є закон, який діє і є однаковим для всіх. Потрібно повернути довіру! Довіру до країни, до інститутів державної влади, до національної валюти.» - заявив Голова Ради Федерації роботодавців міста Києва Андрій Антонюк.

Одним із важливих з першочергових завдань для уваги нового Уряду країни бізнес бачить принципову зміну якості підприємницького середовища.

Наше основне завдання – зробити умови для ведення бізнесу в Україні комфортними і конкурентоспроможними, зняти інфраструктурні та інституційні обмеження для ділової активності, створити ефективну систему стимулів для інвестування в реальний сектор, в інноваційні проекти і в регіональний розвиток.

Всі перераховані вище кроки дозволять зберегти робочі місця, своєчасно виплачувати гідну заробітну плату та забезпечувати соціальний захист працівників і всіх громадян України.

«Саме від готовності влади допомогти роботодавцям, підприємцям та працюючим людям, тим, хто вкладає душу й гроші у власну справу, в кінцевому рахунку залежить економічний розвиток України, а значить і добробут кожного окремого громадянина України та держави в цілому.

У свою чергу київські роботодавці та столичний бізнес заявляють про готовність до співпраці із владою заради побудови нової економіки та нової України!», - виступаючи на засіданні заявив Голова Ради Федерації роботодавців міста Києва Андрій Антонюк.



Федерація роботодавців міста Києва ініціює:

Соціально-благодійний проект під назвою: «ПІДТРИМКА РОДИН ГЕРОЇВ МАЙДАНУ»


З 1 березня 2014 року – кожний столичний роботодавець, кожна фізична чи юридична особа може надавати грошові кошти на окремо виділений відкритий та прозорий і публічний розрахунковий рахунок, з якого кожного місяця, з першого по десяте число, незалежно від наявності та кількості грошових сум (гривень) будуть порівну розподілятися між родинами загиблих героїв Євромайдану. ФРК буде відкрито, прозоро і публічно звітувати про надходження грошових сум та їх направлення (надання) родинами загиблих героїв Євромайдану.

Благодійний проект: «ВІДНОВЛЕННЯ РІДНОГО МІСТА»


З 5 березня 2014 року – кожний столичний роботодавець, кожна фізична чи юридична особа може надавати грошові кошти на окремо виділений відкритий та прозорий і публічний розрахунковий рахунок, з якого кожного місяця, з першого по десяте число, незалежно від наявності та кількості грошових сум (гривень) будуть спрямовуватись на проведення відновлення міста Києва після подій, які відбувалися з листопада 2013 року по березень 2014 року. Частину робіт київські роботодавці готові виконати безоплатно своїми власними ресурсами та зусиллями, а частину необхідних будівельних матеріалів столичні роботодавці готові виготовити безоплатно на власних київських підприємствах.

ФРК буде відкрито, прозоро і публічно звітувати про надходження грошових сум та їх направлення (надання) на проведення відновлення міста Києва після подій, які відбувалися з листопада 2013 року по березень 2014 року.

ФРУ та ФРК вважають, що на часі ще одна ідея - АНТИКОРУПЦІЙНА ІНІЦІАТИВА УКРАЇНСЬКОГО БІЗНЕСУ, створення реального антикорупційного органу та гарячої лінії спільно з представниками Євромайдану, влади та роботодавцями.

«Українські роботодавці заявляють, що ні за яких обставин: ми не платимо хабарі суддям; ми не платимо хабарі при держзакупівлях; ми не платимо хабарі митникам та податківцям; ми не платимо хабарі всім представникам держави, хто нас перевіряє.»,- виступаючи на засіданні заявив Голова Ради Федерації роботодавців міста Києва Андрій Антонюк.


Одноразове добровільне декларування




Календар подій

Березень 2024
Пн В Ср Ч Пт Сб Н
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31