Голова правління КМОР Андрій Антонюк на III Конгресі роботодавців м. Києва заявив: «Основними причинами зростання безробіття в Україні є високий рівень корупції, значний адміністративний та податковий тиск на бізнес»

18 грудня 2013 року у приміщенні Центру культури та мистецтв НАУ відбувся Третій Конгрес роботодавців м. Києва. Захід був організований Київським міським центром зайнятості за підтримки Київської міської державної адміністрації та Федерації роботодавців України.  Мета Конгресу —  збільшення довіри  роботодавців до діяльності служби зайнятості, залучення їх до співпраці, як потенційних партнерів в питаннях забезпечення зайнятості киян через працевлаштування на заявлені роботодавцем вакансії.

На церемонії відкриття третього Конгресу роботодавців м. Києва з вітальним словом виступили директор столичної служби зайнятості Віктор Сухомлин, Президент Київської торгово-промислової палати, заслужений економіст України Микола Засульський, Голова правління Київської міської організації роботодавців Андрій Антонюк, начальник територіальної державної інспекції з питань праці у м. Києві Владислав Андрієнко.
Під час урочистої церемонії відкриття відбулось нагородження дипломами представників підприємств, установ, організацій м. Києва, які є активними партнерами у реалізації державної політики зайнятості у п’яти номінаціях. 
Увазі столичних роботодавців були запропоновані презентації  Президента групи компаній «Територія бізнесу», кандидата економічних наук, бізнес-тренера Андрія Якиміва на тему: «Сімейне підприємництво – шлях до економічного добробуту нації», Президента Київської торгово-промислової палати, заслуженого економіста України Миколи Засульського на тему: «Роль Київської торгово-промислової палати у зміцненні зв’язків та розвитку співпраці між бізнесом та владою» та Голови правління Київської міської організації роботодавців Андрія Антонюка на тему: «Зроби для України більше».

У своєму виступі перед учасниками Третього Конгресу роботодавців м. Києва Андрій Антонюк повідомив, що сьогодні Федерація роботодавців  України докладає значних зусиль для об’єднання українського бізнесу, захищає інтереси роботодавців, системно працює над вирішенням проблемних питань, що заважають ефективному розвитку українського бізнесу. Позитивним є те, що протягом останнього часу керівництво ФРУ суттєво посилило об’єднавчі процеси в середовищі вітчизняних роботодавців. Приклад Федерації роботодавців України переконливо показує, що українці здатні об’єднуватися заради спільної мети.

Федерація роботодавців  України створена 27 вересня 2002 році. ФРУ об’єднує більше 80 галузевих і територіальних організацій роботодавців. Підприємства, що входять до організацій-членів Федерації роботодавців України в сукупності виробляють понад 70 відсотків ВВП України. На цих підприємствах працює понад 5 мільйонів працівників.
Діяльність роботодавців регулюється окремими Законами України «Про організації роботодавців» та «Про соціальний діалог в Україні», які надають Федерації роботодавців України суттєві повноваження щодо відстоювання інтересів підприємств та власників бізнесу в Україні.
Завдяки діяльності Федерації роботодавців в Україні з’явилася нова позиція —позиція бізнесу.
В даний час Федерація роботодавців України розвивається за чотирма ключовими напрямами:
1. Налагодження ефективної та рівноправної співпраці з владою, профспілками та іншими зацікавленими сторонами.
2. Розвиток міжнародних відносин.
3. Реалізація власних проектів та ініціатив.
4. Внутрішньо-організаційна розбудова Федерації роботодавців України.
Федерація  роботодавців  України  консолідує  ресурсний  та інтелектуальний потенціал бізнесу в Україні. Завдяки  цьому у ФРУ існують можливості виходити із системними ініціативами на національний і глобальний рівні, реалізовувати власні проекти, які стимулюють розвиток економіки.
Наразі основні зусилля Федерації роботодавців України спрямовані на розвиток внутрішнього виробництва товарів та послуг. Як свідчить досвід сучасних успішних економік, тільки зі стрімким  розвитком  внутрішнього  виробництва можна досягти значного довготривалого зростання ВВП.

Ще однин пріоритет в діяльності Федерації роботодавців  України — підтримка розвитку малого та середнього бізнесу в Україні.
Малий та середній бізнес є одним із основних внутрішніх резервів зростання української економіки та пожвавлення внутрішнього ринку споживання в Україні. В європейських державах малий та середній бізнес виробляє понад 50 % ВВП. В Україні цей показник не перевищує 10-15 %. Розвиток малого та середнього бізнесу може стати новою сферою зайнятості в Україні, адже близько 85 % нових робочих місць в Європі створюють малі та середні підприємства.
Голова правління КМОР А. Антонюк звернув увагу делегатів Третього Конгресу роботодавців м. Києва на основні напрямки діяльності Федерації роботодавців України, зокрема:
- зменшення податкового навантаження на бізнес:
Загальна сума переплат тільки з податку на прибуток станом на 01.12.13 р. за офіційними даними Міндоходів становить 19,5 млрд. грн. Загальний же обсяг переплат по всіх податках досяг 28,6 млрд. грн. З початку року він виріс на 7,4 млрд грн.
Крім того , залишається невирішеною проблема невідшкодованого ПДВ.
Офіційний залишок невідшкодованого ПДВ станом на 01.12.13 р. складає 15,5 млрд. грн. , з яких більше 10 млрд. грн. — прострочена бюджетна заборгованість .
Крім того, близько 10 млрд. грн. відшкодування заявлено в рахунок погашення майбутніх платежів. Ще 10,5 млрд. грн. становить перевищення податкового кредиту над податковими зобов'язаннями з ПДВ.
За оцінкою Федерації, на початок грудня загальний реальний обсяг кредитування бюджету бізнесом становить 67-69 млрд. грн.
- Допомога в адаптації національних виробників до системи технічного регулювання країн Європейського та Митного Союзів для збереження доступу національних виробників на ринки країн ЄС та Митного союзу з 2015 року;
- Законодавче затвердження системи технічного регулювання в Україні для обмеження доступу на ринок неякісного імпорту;
- Подальше удосконалення Митного кодексу України;
- Розробка та впровадження практичного механізму участі представників організацій роботодавців у проведенні перевірок контролюючими органами;
- Розвиток Національного реєстру контролюючих органів та сприяння у скороченні функцій та повноважень контролюючих органів;
- Створення на законодавчому рівні системи преференцій для національних виробників під час закупівель за державні кошти та кошти державних підприємств;
- Скасування прав державних органів щодо зупинки роботи підприємств у сфері користування надрами та скасування оплати непотрібних для надрокористувачів послуг;
- Підтримка розвитку малого та середнього бізнесу через створення Інвестиційних фондів в різних областях України;
- Зменшення розміру єдиного соціального внеску;
- Ліквідація обов’язків роботодавця по виплаті лікарняних у перші 5 днів непрацездатності;
- Скасування навантаження на роботодавців по відшкодуванню пенсій за роботу у шкідливих та важких умовах праці;
- Формування системи професійних кваліфікацій в Україні.

Якими ж є механізми впливу Федерації роботодавців України на органи державної влади з метою захисту прав та законних інтересів промисловців і підприємців України?
Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ є співголовою Національної тристоронньої соціально-економічної ради, яка є постійно діючим органом, що утворюється Президентом України для ведення соціального діалогу в Україні.
Також Дмитро Фірташ є членом Комітету економічних реформ, який  очолює Президент України.
Заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Ганна Безлюдна є членом Конституційної Асамблеї – спеціального допоміжного органу при Президентові України, утвореного з метою підготовки законопроектів про внесення змін до Конституції України.
Федерація від сторони роботодавців підписує з Кабінетом Міністрів України та профспілками Генеральну угоду про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні.
Відповідно до Регламенту роботи Кабінету Міністрів України, представники Федерації беруть участь у всіх засіданнях Уряду.
На виконання Постанови КМУ № 996 від 3 листопада 2010 р., при прийнятті рішень з питань, що стосуються реалізації соціально-економічної політики і регулювання соціально-трудових відносин, міністерства, інші центральні органи виконавчої влади повинні враховувати позицію роботодавців. Проекти відповідних нормативних актів надсилаються на погодження до Федерації.

19 березня 2013 року у Верховній Раді України було створено Міжфракційне об‘єднання народних депутатів «За вітчизняних промисловців та підприємців – роботодавців України». До нього увійшли 30 народних депутатів, які незалежно від політичних переконань, представляють та відстоюють інтереси вітчизняних виробників у питаннях формування державної промислової політики. Головою міжфракційного об‘єднання є член президії Ради Федерації роботодавців України, народний депутат України Анатолій Гіршфельд.
Федерація роботодавців України активно співпрацює з Київською міською державною адміністрацією, профільними міністерствами і відомствами, місцевими радами та обласними державними адміністраціями.
ФРУ має можливість відновлювати дію ліцензій для підприємств, адже має представництво у складі 3-х фахівців в експертно-апеляційній раді, що є  колегіальним органом, створеним при спеціально уповноваженому органі з питань ліцензування — Державній службі України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.
Загалом при Федерації роботодавців України створено близько 100 робочих органів взаємодії з владними структурами.
Стратегічним завданням у рамках внутрішньо-організаційного розвитку Федерації роботодавців України є створення Єдиного реєстру роботодавців України.  Мета створення Реєстру — ідентифікація підприємств-членів Федерації та надання їм відповідних прав і можливостей ФРУ. Зокрема, йдеться про участь представників підприємств у роботі Федерації через робочі органи ФРУ (комітети, комісії, робочі органи), обробку звернень та запитів підприємств-членів Федерації, розвиток комунікації між підприємцями, організаціями роботодавців, органами державної влади та іншими зацікавленими сторонами.
За словами А. Антонюка, Федерація роботодавців України ініціювала власний проект – «Національний реєстр контролюючих органів». Даний проект розроблено з метою здійснення публічного контролю діяльності контролюючих органів активними представниками громадянського суспільства та суб’єктами господарювання.
Створення Національного реєстру контролюючих органів обумовлено відсутністю будь-якого зведеного документу, що містив би інформацію про кількість органів державного нагляду (контролю), підстави та предмет нагляду (контролю), документи, що підлягають контролю, періодичність та тривалість здійснення планових, періодичність, тривалість та підстави здійснення позапланових заходів нагляду (контролю), відповідальність суб’єктів господарювання за порушення відповідного законодавства.
Національний реєстр контролюючих органів дав можливість:
- створити корисний інформаційний ресурс для суб’єктів господарювання, які підлягають заходам державного нагляду (контролю);
- створити інформаційну інтерактивну платформу для збору статистичної інформації, скарг, претензій на дії органів державного нагляду (контролю) від суб’єктів господарювання;
- здійснювати моніторинг результатів діяльності контролюючих органів за результатами нагляду (контролю) з метою визначення навантаження на суб’єктів господарювання по видам нагляду (контролю), витрат держави на адміністрування;
- розробити відповідні законодавчі ініціативи з оптимізації функцій контролюючих органів, уникнення дублювання подібних функцій у відповідній сфері нагляду (контролю) на підставі даних, що міститимуться в реєстрі, і, як наслідок, поліпшити позиції України в рейтингах, що оцінюють легкість ведення бізнесу в країні.
«Хотів би звернути вашу увагу, — зазначив А. Антонюк, що зі звернень київських роботодавців-членів КМОР нам стало відомо про наявне Рішення Київської міської ради (XI сесія VI скликання) від 28.02.2013 року №89/9146 «Про внесення змін до договорів оренди земельних ділянок у частині приведення розміру річної орендної плати у відповідність до положень ст. 288 Податкового кодексу України».
Даним Рішенням, майже півтори тисячі київських підприємств зобов’язують, за не завжди правомірною процедурою автоматично збільшити розмір орендної плати в рази, іноді без дотримання принципу «зворотної дії в часі» та передбаченої чинним законодавством процедури внесення змін до договорів оренди.

Не піддаючи сумніву законність вимог положень Податкового кодексу України, Федерація роботодавців України вважає, що процедура внесення змін до договорів оренди землі має відбуватись відповідно до вимог законодавства. Адже внесення змін до договорів оренди земельних ділянок потребує згоди на такі зміни орендаря, якщо таке передбачено договором. Крім того, вимоги Податкового кодексу не можуть мати зворотної дії в часі, що закріплено в ст. 58 Конституції України та ст. 5 Цивільного кодексу України.
Саме тому, Федерація роботодавців України та Київська міська організація роботодавців виступили з публічними заявами на захист прав та законних інтересів орендарів української землі та узгодження правової позиції щодо необхідності дотримання правової процедури у справах порушення прав орендарів землі у питаннях так названого «автоматичного» збільшення (стягнення) орендної плати за землю.
Київські підприємства подали відповідні позови до Окружного адміністративного суду м. Києва про визнання протиправним та скасування Рішення Київської міської ради №89/9146 від 28 лютого 2013 року.
Стосовно цієї ситуації Федерація роботодавців України звернулася до Кабінету Міністрів України та Міністерства доходів і зборів України за офіційним роз’ясненням щодо збільшення ставки орендної плати за землю. ФРУ отримала офіційну відповідь від Міністерства доходів і зборів України, в якій зазначено, що «суб’єкт господарювання буде сплачувати орендну плату за земельні ділянки згідно нових умов — з моменту внесення змін до договору оренди».
Таким чином, процес донарахування збільшеної орендної плати за земельні ділянки та штрафних санкцій без внесення відповідних змін до договорів оренди землі ПРИПИНЕНИЙ завдяки спільній роботі Федерації роботодавців України та Київської міської організації роботодавців».
З огляду на те, що III Конгрес роботодавців міста Києва особливу увагу приділяє комплексу питань, пов’язаних з реалізацією державної політики зайнятості, хотів би зазначити, що протягом останнього часу за безпосередньої участі роботодавців розроблено проект Закону України «Про систему професійних кваліфікацій», прийнято Національну рамку кваліфікацій, ініційовано зміни багатьох галузевих стандартів освіти.
Сьогодні країна потребує великої кількості кваліфікованих робітників — випускників системи вищої та професійно-технічної освіти. Ця потреба продиктована як розвитком внутрішнього виробництва, так і необхідністю омолодження кваліфікованих кадрів в Україні.
Федерація роботодавців України виступає за суттєве оновлення освітніх стандартів підготовки учнів та студентів, поліпшення якості освіти в Україні, врахування вимог ринку праці під час підготовки майбутніх спеціалістів. Для цього ФРУ прагне посилити роль роботодавців у формуванні державного замовлення та залучити бізнес до контролю якості знань випускників.
Наприкінці свого виступу, А. Антонюк запропонував роботодавцям-учасникам Третього Конгресу роботодавців м. Києва приєднатися до Київської міської організації роботодавців та Федерації роботодавців України.
Відповідно до Статуту КМОР, підприємства та компанії можуть стати членами Київської міської організації роботодавців та спільно захищати свої права та законні інтереси.
За двадцять років в Україні з’явився новий клас людей — це власники бізнесу, роботодавці. Своїми рішеннями і діями вони відповідають за мільйони людей, які у них працюють. Вони створюють нові робочі місця та інвестують свої гроші в Україну. Ці люди ставлять перед собою сміливі цілі і досягають результату. Ідеї та можливості таких людей необхідно об’єднати. Роботодавці — це та сила, яка здатна втілювати якісні зміни в Україні та світі. 
«У кожного з нас, як роботодавців, є свої окремі проблеми та труднощі. Але вирішити ці проблеми та подолати труднощі кожному поодинці навряд чи вдасться. Вихід у нас один — ми маємо об’єднати спільні зусилля для ефективного вирішення наших загальних проблем, і тільки тоді ми зможемо зробити для України більше» — заявив Голова правління Київської міської організації роботодавців Андрій Антонюк.

У Третьому Конгресі роботодавців м. Києва взяли участь близько 1000 представників підприємств, організацій, установ м. Києва. На заході були присутні також представники ЗМІ — телеканали «УТР», «БТБ», «Тоніс», КДР ТРК, «112», телевізійна студія «Економічний вісник», радіо «Голос Києва», інформаційне агентство «УНН» та ін. Для них була організована прес-конференція за участю директора столичної служби зайнятості В. Сухомлина, Президента Київської торгово-промислової палати М. Засульського, Голови правління Київської міської організації роботодавців А. Антонюка та начальника територіальної державної інспекції з питань праці у м. Києві В. Андрієнка. 

3й конгрес роботодавців міста Києва, привітання Антонюка А.С.-Голови ФРК

Причини зростання кількості безробітних-адміністративний та податковий тиск на бізнес.

Про середній рівень зарплат.

Про освіту, професії та працевлаштування.

Про причини зростання кількості безробітніх в Україні.

"Зроби для України більше"

Одноразове добровільне декларування




Календар подій

Квітень 2024
Пн В Ср Ч Пт Сб Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5