Нормативна грошова оцінка земель міста Києва має бути приведена до обґрунтованого фінансово-економічного рівня

В Київській міській раді 14 жовтня 2013 р. відбулося засідання Робочої групи Київради з контролю розробки нормативної грошової оцінки земель міста Києва під головуванням депутата Київради Олени Овраменко. В засіданні взяли участь депутати Київради В. Дворніков та О. Ліщенко, директор Департаменту земельних ресурсів КМДА Ю. Кулаковський, начальник Головного управління Держземагенства в м. Києві С. Левцов, начальник відділу місцевих податків і зборів, плати за землю Головного управління Міністерства доходів і зборів у м. Києві І. Деркач, начальник відділу економіки та містобудування ДП «Інститут Генерального плану м. Києва» АТ «Київпроект» Б. Вишневський, Голова правління Київської міської організації роботодавців Андрій Антонюк, Голова Київської обласної колегії адвокатів Вадим Хабібуллін та ін.

Під час засідання Робочої групи розглядалися наступні питання:
1. Інформація щодо стану виконання робіт по проведенню нормативної грошової оцінки земель м. Києва;   
2. Аналіз розмірів орендної плати за земельні ділянки у відсотках від нормативної грошової оцінки в залежності від видів економічної діяльності.
Голова Робочої групи Київради з контролю розробки нормативної грошової оцінки земель міста Києва Олена Овраменко зазначила, що до неї надходять численні звернення від підприємств – платників податків з проханням привести нормативну грошову оцінку земель м. Києва до обґрунтованого на існуючий час фінансово-економічного рівня. Під час засідання Робочої групи О. Овраменко наголосила на тому, що необхідно створити для платників податків та орендної плати за землю в м. Києві прості та прозорі умови, які будуть сприяти ефективній діяльності та розвитку підприємств.
Директор Департаменту земельних ресурсів КМДА Ю. Кулаковський під час засідання повідомив, що всі підприємства та організації столиці України надали необхідні дані для розробників нормативної грошової оцінки земель міста Києва. За його словами, на даний момент відбувається експертна оцінка, де враховується вартісна відмінність територіальних зон. «Дуже важливо розрахувати кінцеву вартість земельних ділянок, на яку впливають багато факторів, а саме: транспортна доступність, екологічний стан, інженерне забезпечення, соціальна доступність та наявність соціальних об’єктів, потім виводиться узагальнюючий локальний коефіцієнт, який враховує всі показники та фіксує зональну вартість землі» — зазначив Ю. Кулаковський.
Виступаючи під час засідання Робочої групи, Голова правління КМОР Андрій Антонюк повідомив, що територію міста Києва поділено на 741 зону, однак потрібно враховувати диференціацію цих зон. В столиці існують зони, де нормативна грошова оцінка землі значно перевищує ринкову вартість земельної ділянки. «В 2007 році проведення нормативної грошової оцінки земель міста Києва було здійснене без достатнього фінансово-економічного обґрунтування. Тому при проведенні нової нормативної грошової оцінки землі слід враховувати місце розташування земельної ділянки та розташування її в межах “червоних ліній”. На мою думку, нормативна грошова оцінка земельних ділянок має бути дієвим фактором розвитку промислового комплексу міста Києва, має сприяти розвитку бізнесу та створенню нових робочих місць у столиці України» — заявив А. Антонюк.
За результатами розгляду цього питання члени Робочої групи Київради з контролю розробки нормативної грошової оцінки земель міста Києва ухвалили доручити ДП «Інститут Генерального плану м. Києва» АТ «Київпроект» добавити в схему економічно-планувальних зон опис меж; площу, яку займає зона; притаманні зоні коефіцієнти та зробити порівняльну таблицю вартості квадратного метра землі (до 2007 р., на існуючий момент та ту, що пропонується).  

Одноразове добровільне декларування




Календар подій

Квітень 2024
Пн В Ср Ч Пт Сб Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5