ФРУ та КМОР закликали Кабінет Міністрів України забезпечити дотримання прав і законних інтересів орендарів

ФРУ та Київська міська організація роботодавців закликали Кабінет Міністрів України забезпечити дотримання прав і законних інтересів орендарів – суб’єктів господарювання

Федерація роботодавців України спільно з Київською міською організацією роботодавців продовжують займатися врегулюванням проблемних питань, пов’язаних з формуванням орендної плати за землю. Зокрема, 29 серпня 2013 року в інформаційному агентстві «УНІАН» відбулася прес-конференція на тему: «Збільшення орендної плати за землю без згоди орендарів — національна проблема для українського бізнесу», під час якої Заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник та Голова правління Київської міської організації роботодавців Андрій Антонюк закликали владу утриматись від автоматичного збільшення орендної плати за землю.

12 вересня 2013 року Президія Ради Федерації роботодавців України на чолі з Дмитром Фірташем ухвалила Постанову № 1.4 «Про  роботу Федерації роботодавців України щодо врегулювання проблемних питань орендної плати за землю».
Відповідно до цієї Постанови, Президія Ради Федерації роботодавців України підтримала Звернення ФРУ:
- До Кабінету Міністрів України щодо безумовного дотримання вимог чинного законодавства під час перегляду розміру орендної плати за землю, прискорення розробки та прийняття нової редакції Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок;
- До Міністерства доходів та зборів України щодо надання узагальнюючої податкової консультації стосовно питання сплати орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, якщо рішенням місцевої ради змінено розмір орендної плати.
Окрім того, Дирекція Федерації роботодавців України разом з членськими організаціями:
- продовжить моніторинг випадків перегляду розміру орендної плати в односторонньому порядку та  судової практики захисту суб’єктами господарювання – членами ФРУ своїх інтересів;
- розгляне можливість законодавчого врегулювання  питань орендної плати за землю шляхом внесення змін до статті 288 Податкового кодексу України. 
Як вже повідомлялося раніше, Федерація роботодавців України жодним чином не піддає сумніву законність вимог чинного законодавства України. Процедура внесення змін до договорів оренди землі має відбуватись відповідно до вимог Цивільного та Господарського кодексів України. Адже внесення змін до договорів оренди земельних ділянок потребує згоди на такі зміни орендаря, якщо це передбачено договором.
Крім того, вимоги Податкового кодексу не можуть мати зворотної дії в часі, що закріплено в ст. 58 Конституції України та ст. 5 Цивільного кодексу України.
Також Федерація роботодавців України та Київська міська організація роботодавців публічно закликали владу забезпечити дотримання прав і законних інтересів орендарів – суб’єктів господарювання, виконання правової процедури у випадках перегляду ставок плати за землю за договорами, що були укладені  до набуття чинності Податковим кодексом України.

Додатки:
1. Постанова Президії Ради Федерації роботодавців України від 12 вересня 2013 року № 1.4 «Про  роботу Федерації роботодавців України щодо врегулювання проблемних питань орендної плати за землю».

2. Довідка щодо  проблематики збільшення орендної плати за землю без згоди орендарів  та зростання нормативної грошової оцінки земельних ділянок (Додаток до Постанови Президії Ради Федерації роботодавців України від 12 вересня 2013 року № 1.4).

Одноразове добровільне декларування




Календар подій

Квітень 2024
Пн В Ср Ч Пт Сб Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5